Spis treści
“Na wielkanocnym stole 2024”
Do konkursu stanęli restauratorzy, lokalni producenci, koła gospodyń wiejskich i uczniowie szkół gastronomicznych z całej Wielkopolski. Organizatorem konkursu jest Instytut Skrzynki, instytucja powiatu poznańskiego, której celem jest promocja kultury centralnej części Wielkopolski, tworzenie, ochrona różnorodnych jej wartości i udostępnianie dóbr kultury oraz prowadzenie Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego i Szlaku Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.
W kategorii “potrawy mięsne” nagrodzono:
- Grand Prix: kiełbasa dojrzewająca z dzika i jelenia, restauracja Olenderskie Smaki – Olandia w Prusimiu (pow. międzychodzki),
- I miejsce: schab w „pończoszkach”, Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej (gm. Murowana Goślina, pow. poznański) ,
- II miejsce: rolada z kaczki, Zajazd Kacze Zamieszanie z Komornik (gm. Kleszczewo, pow. poznański),
- III miejsce: biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym, Marcel Kałandziak, Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim,
- III miejsce: szynka wieprzowa, restauracja Figa z Plewisk (gm. Komorniki, pow. poznański).
W tej kategorii wyróżniono również:
- Schab dojrzewający, Koło Gospodyń Wiejskich w Modliszewie "Nowoczesne Panie" (pow. gnieźnieński),
- Udziec jagnięcy wędzony, Wiesław Sałkiewicz, Gospodarstwo Rolne w Poznaniu Hodowla, Owiec Zakwalifikowanych do Programu Ochrony Zasobów Genetycznych - Rasa Wrzosówka
- Suszona szynka domowa, Koło Gospodyń Wiejskich w Palędziu (gm. Dopiewo, pow. poznański),
- Szynka z tłuszczykiem, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
W kategorii “wielkanocne wypieki” nagrodzono:
- Grand Prix: Dziad Obertuch Przekładaniec, Maria Bany-Szadeberg Design, „To Nie Piekarnia” z Wir (gm. Komorniki, pow. poznański),
- I miejsce: mazurek cytrynowy, Anna Kruszyk, Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim,
- II miejsce: sernik śmietankowy z solonym kajmakiem, Restauracja Figa z Plewisk,
- III miejsce: mazurek chałwowy, Koło Gospodyń Wiejskich Czapury (gm. Mosina, pow. poznański).
W tej kategorii wyróżniono również:
- Mazurek kajmakowy, Zagroda Szczęśliwych Zwierząt z miejscowości Białęgi (gm. Murowana Goślina, pow. poznański),
- Sernik z rosą, Martyna Mańczak, Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance,
- Sernik z białą czekoladą, uczniowie kl. II w zawodzie kucharz Zespołu Szkół Przyrodniczo-Usługowych w Gnieźnie,
- Sernik z malinami, Uczniowie kl. I w zawodzie kucharz Cechowej Szkoły Rzemieślniczej w Gnieźnie,
- Babka łokciowa wielkanocna drożdżowa, Maria Bany-Szadeberg Design „To Nie Piekarnia” z Wir.
Certyfikaty “Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Na Wielkanocnym Stole 2024” otrzymali:
- Maria Bany-Szadeberg Design (To Nie Piekarnia) z Wir za Dziada Obertucha Przekładańca,
- Restauracja Figa z Plewisk za sernik śmietankowy z solonym kajmakiem i szynkę wieprzową,
- Koło Gospodyń Wiejskich w Czapurach za mazurek chałwowy oraz Sernik pistacjowy z białą czekoladą pieczony w kąpieli wodnej,
- Zagroda Szczęśliwych Zwierząt z miejscowości Białęgi za mazurek kajmakowy i pieczony pasztet z kaczki,
- Koło Gospodyń Wiejskich z Trzeku (gm. Kostrzyn, pow. poznański) za babkę Babci Tereski,
- Koło Gospodyń Wiejskich Mieczewo (gm. Mosina, pow. poznański) za waniliową paschę w stylu keto,
- Koło Gospodyń Wiejskich „Babki, że hej” w Wysogotowie (gm. Tarnowo Podgórne, pow. poznański) za Babkę Regina, że hej,
- Środowiskowy Dom Samopomocy w Mosinie za babkę Wielkanocną,
- Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej za Panią Walewską i schab w „pończoszkach”,
- Zajazdu Kacze Zamieszanie w Komornikach (gm. Kleszczewo) za roladę z kaczki,
- Koło Gospodyń Wiejskich w Palędziu za suszoną szynkę domową,
- Wiejski Stół Dr Maryniak ze Skórzewa (gm. Dopiewo, pow. poznański) za żur wielkanocny Maryniak,
- Koło Gospodyń Wiejskich w Błażejewie (gm. Kórnik, pow. poznański) za białą kiełbasę,
- Koło Gospodyń Wiejskich Skrzynki (gm. Kórnik, pow. poznański) za dziki pasztet Sławka z marmoladą z rabarbarem i hyćki.
Konkurs odbył się przy współpracy: Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, TOP AGRAR Polska oraz Browaru Szreniawa.
Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: [email protected]
Obserwuj nas także na Google News
Domowe keto batony bez cukru
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?