Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tu znajdziesz lodziarnie w Szczekocinach. Odkryj kuszące samkiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lodziarnie w Szczekocinach
Najlepsze lodziarnie w Szczekocinach jenifoto
Zobacz, gdzie znajdują się lodziarnie w Szczekocinach. Z całą pewnością lody są przez wszystkich kojarzone z sezonem letnim. Trudno wyobrazić sobie słoneczny, gorący dzień bez tego ożywczego deseru. Zobacz, jakie są ich rodzaje. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Szczekocinach.

Spis treści

Gdzie znaleźć lodziarnie w Szczekocinach?

Przejrzyj katalog firm i zdecyduj, gdzie wyskoczysz na lody. Weź pod uwagę opinie innych klientów i odwiedź najlepsze miejsca.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Szczekocinach

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Szczekocinach? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie rodzaje lodów oferują lodziarnie w Szczekocinach?

  • Lody włoskie

Robione są z mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża tak powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W procesie produkcji zostają napowietrzone, a ich temperatura jest wyższa niż pozostałych rodzajów lodów. Mają kremową, delikatną konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. Do tego możemy dodać polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą, a temperaturę mrożenia niższą. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Z tego względu ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Są inne niż pozostałe pod tym względem, że ich skład nie zawiera w sobie produktów odzwierzęcych. To najczęściej sorbety lub lody robione z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są tak samo smaczne, jak te wykonane w sposób tradycyjny i z pewnością bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Co wiemy o historii lodów w Polsce?

W czasach powojennych zaczęto produkować lody na szerszą skalę. Lodziarze kręcili je w specjalnie stworzonych do tego maszynkach. Serwowano je na andrutach lub waflach. Zaczęto sprzedawać również te na patyku. Lodziarnie w Szczekocinach powstawały w okolicach centrum i najbardziej uczęszczanych ulicach. Lody dostępne były jedynie latem, dlatego był to deser, na który czekano cały rok i miał on duże zainteresowanie w sezonie.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na szczekociny.naszemiasto.pl Nasze Miasto