4 z 6
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Maliny są źródłem kwasu salicylowego, czyli substancji...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/df/83/62a1aa2bcd07a_o_large.jpg)
fot. Srdjanns74/Getty Images
Dlaczego warto jeść maliny? To świetny przysmak dla osób na diecie i cukrzyków. Włącz maliny do menu, a twój organizm Ci za to podziękuje
Łagodzą objawy przeziębienia i grypy
Maliny są źródłem kwasu salicylowego, czyli substancji obecnych w popularnej aspirynie i lekach przeciwgrypowych. Owoce te działają napotnie, dzięki czemu spożywanie surowych lub suszonych malin może w naturalny sposób obniżać gorączkę. Natomiast duża zawartość witaminy C sprawia, że regularne sięganie po maliny wzmacnia układ immunologiczny i zmniejsza podatność organizmu na infekcje.