Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ciasto tres leches to biszkopt nasączony trzema rodzajami mleka. Jest wilgotne i obłędnie słodkie. Idealne na karnawał

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Meksykańskie ciasto tres leches znane jest także w Turcji i na Bałkanach
Meksykańskie ciasto tres leches znane jest także w Turcji i na Bałkanach Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Tres leches, czyli „trzy mleka” to obłędnie wilgotne, dobrze nasączone ciasto biszkoptowe z polewą. Jest idealną propozycją na karnawałową imprezę. W końcu to właśnie czas, w którym możemy sobie folgować, również jeśli chodzi o słodkości.

W skrócie

Ciasto tres leches to propozycja dla osób, które kochają słodkości. Nie ma co ukrywać: jest kaloryczne i obłędnie słodkie, ale również przepyszne. Jeden kawałek w karnawale z pewnością nikomu nie zaszkodzi, więc raz na jakiś czas można zrobić sobie dyspensę i zaskoczyć rodzinę lub gości tym przepisem. Tres leches to tradycyjne ciasto meksykańskie, którego sekretem jest biszkopt nasączony trzema rodzajami mleka. Co ciekawe, jest ono popularne również w Turcji i na Bałkanach. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt powalający.

Tres leches – ciasto nasączone trzema rodzajami mleka

Składniki:
Na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 jaj w temperaturze pokojowej,
  • szklanka cukru,
  • ¼ szklanki oleju,
  • pół szklanki wody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Do nasączenia:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego,
  • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%.

Dodatkowo:

Jak przygotować ciasto tres leches - „trzy mleka”?

  1. Najpierw przygotowałam biszkopt. Wymieszałam mąkę, pół szklanki cukru i proszek do pieczenia.
  2. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka zmiksowałam z wodą i olejem, następnie dodałam do masy suche składniki i ponownie zmiksowałam.
  3. Białka ubiłam z odrobiną soli, a kiedy piana zesztywniała, dodałam stopniowo resztę cukru.
  4. Ubite na sztywno białka dodałam do masy i delikatnie wymieszałam.
  5. Ciasto przelałam do formy i piekłam niecałe 40 minut w temperaturze 170 stopni.
  6. Po upieczeniu zostawiłam ciasto do wystudzenia.
  7. Wymieszałam dokładnie składniki do nasączenia: dwa rodzaje mleka skondensowanego oraz śmietankę.
  8. Wystudzony biszkopt wyjęłam z formy i ponakłuwałam. Ciasto stopniowo nasączałam mleczną mieszanką. Trzeba odczekać aż biszkopt wchłonie wszystko.
  9. Wstawiłam ciasto na noc do lodówki.
  10. Następnego dnia polałam ciasto cienką warstwą masy krówkowej.
od 7 lat
Wideo

Domowe keto batony bez cukru

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ciasto tres leches to biszkopt nasączony trzema rodzajami mleka. Jest wilgotne i obłędnie słodkie. Idealne na karnawał - Strona Kuchni

Wróć na szczekociny.naszemiasto.pl Nasze Miasto