Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach w Szczekocinach
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska wykonywa jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Proces dojrzewania rozciąga się na przestrzeni od 24 do 48 godzin. Do wyrobu używa się niewielkiej ilości drożdży, mąki, wody. Formowanie placków odbywa się w taki sposób, aby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, przez co po wypieku stają się one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania trzeba pamiętać, by ciasto nie było grubsze niż 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.
Dodatki, jakie na niej spotkamy to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. Jako dopełnienie smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.
Możesz ją znaleźć w pizzeriach w Szczekocinach. Warto wspomnieć, że ten rodzaj pizzy wpisano w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.
To warto wiedzieć
Pizza sycylijska
Pizza sycylijska to puszysty, wyrośnięty placek. Pierwotnie był to posiłek robotników. Zazwyczaj nie znajdziemy na niej sosu pomidorowego, choć czasami jest on dodawany. Jako dodatków używa się: karczochy, cebula, filety z sardeli, pesto, ser, oregano, które są zapiekane w cieście. Sprawdź w katalogu firm, które pizzerie w Szczekocinach ją serwują.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Szczekocinach, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie pizzerie w Szczekocinach
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Pomysły na fit pizzę
Mimo to, że pizza jest bardzo popularnym i smacznym daniem, nie wszyscy mogą ją spożywać, ponieważ jest bardzo kaloryczna. Wykonaj samodzielnie w domu zdrowszą wersję pizzy przy użyciu następujących zamienników:
- zamiast mąki możesz użyć np. płatków owsianych, kalafiora, cukinii lub bakłażana
- wybieraj chude rodzaje mięsa
- zadbaj o to, by na twojej pizzy pojawił się ser z jak najmniejszą ilością tłuszczu
Fit pizza z cukinii
Składniki:
- duża cukinia (lub bakłażan)
- pół szklanki tartego sera o obniżonej zawartości tłuszczu
- pół szklanki migdałów
- jedno jajko
Sposób przygotowania:
- zetrzyj cukinię na drobnej tarce
- wymieszaj z innymi składnikami
- wyrównaj ciasto i piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 230 stopni
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?