Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Śliwki [PRZEPIS] Sos śliwkowy. Jak zrobić?

[email protected]
Jak zrobić sos śliwkowy? [PRZEPIS]
Jak zrobić sos śliwkowy? [PRZEPIS] sxc.hu
Jak zrobić sos śliwkowy? [PRZEPIS] Składniki: śliwki, jabłka, cebula, ocet, cukier

Sos śliwkowy [PRZEPIS]

Składniki:
- 2 kg śliwek węgierek
- 2 kg jabłek antonówek
- 0,5 kg cebuli
- 1/3 szklanki octu (10%)
- szklanka cukru
- po płaskiej łyżeczce soli, ostrej papryki, mielonych goździków, imbiru i cynamonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
Umyte śliwki drylujemy, jabłka i cebulę obieramy. Jabłka, śliwki i cebule przepuszczamy przez maszynkę, przelewamy do rondla, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy na niewielkim ogniu po 1–2 godziny przez dwa dni.

Sos rozlewamy do słoików, pasteryzujemy ok. 10 minut.


Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Najciekawsze opublikujemy!

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto