Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co warto wiedzieć o margarynie?

abcZdrowie.pl
by David Masters / CC By 2.0 (flickr)
Margaryna nie taka zła? Poznaj mity na jej temat.

W telewizji wciąż emitowane są coraz to nowsze reklamy ukazujące szczęśliwą rodzinę skupioną przy jednym stole, na którym króluje margaryna. Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez posmarowanego nią pieczywa, dla niektórych stała się wręcz podstawą codziennego jadłospisu. Wciąż jednak dochodzą nas słuchy o jej szkodliwym działaniu. Czy zatem faktycznie jest ona dla nas tak niebezpieczna?

Wszystko o margarynie
Margaryna, którą widzimy obecnie na sklepowych półkach, różni się od tej z początku „swojej kariery”, co ma związek z ulepszaniem procesu produkcyjnego i poszukiwaniem nowych składników, aby uzyskać jej jak najlepszy smak. W składzie margaryny, poza tłuszczami roślinnymi, możemy znaleźć różne tzw. polepszacze smaku, barwniki oraz lecytynę. Czasami jest uzupełniana o witaminy A, D oraz E.

Możemy kupić margaryny miękkie lub twarde. Pierwsze z nich przeznaczone są głównie do smarowania. Twarde stosuje się przede wszystkim do pieczenia i zawierają one dużo większe ilości kwasów tłuszczowych typu trans, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Niektórzy producenci margaryny stosują na opakowaniach swoich produktów określenie „masło roślinne”, które tak naprawdę nie ma nic wspólnego z prawdziwym masłem.

Mity na temat margaryny
Na temat margaryny krąży wiele mitów. Jej przeciwnicy często powtarzają, że jest to sam tłuszcz bez witamin. Nie jest to jednak prawdą. Dostępne na rynku margaryny są wzbogacone o witaminę A, D i E. Witamina A wspomaga m.in. procesy widzenia, witamina D wzmacnia kości, a witamina E ma właściwości antyoksydacyjne. Poza tym można się spotkać z opinią, że margaryna to synonim tłuszczów trans. To prawda, że znajdziemy niej utwardzone tłuszcze roślinne, ale coraz częściej występują one w niewielkich ilościach, a ich miejsce zajmują nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6, korzystne dla naszego zdrowia.

Często słyszymy informacje, ze margaryna to sama chemia, powstała w wyniku procesu produkcyjnego. Wiele osób jednak nie zdaje sobie sprawy, że margarynę można również zrobić w warunkach domowych. Nie potrzebujemy do tego skomplikowanych składników, wystarczą produkty, które każda pani domu ma pod ręką: mleko, tłuszcz stały (np. olej kokosowy) oraz olej roślinny i niewielka ilość soku z cytryny. Smak warto podkreślić ziołami i przyprawami. Samodzielne zrobienie margaryny daje pewność, że nie zawiera ona żadnych ulepszaczy i substancji barwiących.

Odwieczny dylemat: masło czy margaryna?
Zarówno jeden, jak i drugi produkt ma swoje wady i zalety. Obydwa są źródłem witamin A, D i E, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Margaryna jest pochodzenia roślinnego. Z kolei masło to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, jedzenie go w dużych ilościach może przyczynić do wzrostu tzw. „złego cholesterolu” w organizmie. Jest on odpowiedzialny za zwężenie tętnic wieńcowych i zwiększa ryzyko pojawienia się chorób serca.

Jeżeli zatem cierpisz na choroby krążenia i chcesz ograniczyć w swojej diecie tłuszcze zwierzęce, lepszym wyborem będzie margaryna. Specjaliści do spraw żywienia podkreślają jednak, że stosując jeden, jak i drugi produkt, warto zachować umiar. Zarówno margaryna, jak i masło jedzone w nadmiarze na pewno nie wyjdą nam na zdrowie.

Tekst: Weronika Misiuk

Wsparcie redakcyjne od:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto