Biała rzodkiew i "lodówkowi przyjaciele"
Chciałam pierwotnie przygotować białą rzodkiew ze śmietaną - czyli klasykę. Ale jak sięgnęłam do lodówki by ją wyjąć to w padły mi w oko końcówki warzyw ( papryka, ogórek, połówka marchewki)- stwierdziłam, że trzeba je przecież zużyć. Zaryzykowałam taką wielowarzywna surówkę ( z dodatkiem jabłka) i nie zawiodłam się.
Surówka jest lekko ostra , słodkawo-kwaśna , wilgotna . Po prostu pyszna.
Czas : 10 minut
Składniki:
1/4 średniej białej rzodkwi
1/2 marchewki
1 jabłko
1/6 ogórka ( długiego)
pasek czerwonej papryki
1/4 cytryny
2 łyżki oleju ( ryżowy, z pestek winogron, słonecznikowy)
sól do smaku
cukier do smaku
Przygotowane
Obrać i umyć rzodkiew i marchewkę.
Umyć ogórek- nie obierać.
Opłukać paprykę.
Umyć jabłko- przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) warzywa i jabłko ( jabłko ścieramy do skórki a tą wyrzucamy).
Paprykę pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
Wsypać wszystkie składniki surówki do miski. Polać olejem , lekko posolić.
Wymieszać lekko ugniatając. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem.
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?